روفگاردن و انواع آن
روف گاردانهای برشی از فضاهای سبز هستند که در این مطلب به تعریف و بیان انواع آن میپردازیم. لازم به ذکر نیست که کیفیت محیطزیست در مناطق شهری لحظه به لحظه بدتر میشود. فضاهای سبز تخریب میشوند تا راه را برای ساخت سازههای بتنی هموارتر کنند. بدون وجود مناطق سرسبز به اندازه کافی، شهرها و شهرکها برای کاهش پدیده جزیره گرمایی شهری و کاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی با مشکل مواجه خواهند شد.نیاز به کنترل اثرات منفی توسعه شهری، سازندگان نسل جدید، معماران مناظر طبیعی و برنامهریزان شهری را به ایجاد راهحلهایی برای حفظ کیفیت مطلوب محیط سوق داده و یکی از گزینههایی که توصیه میکنند ساختن یک باغ روی پشتبام ساختمانها یا همان روفگاردن است. روفگاردن انواع مختلفی دارد پیش از پرداختن به انواع روفگاردن ابتدا باید آن را تعریف کرد.
روفگاردن چیست؟
روفگاردن در اصل باغی است که روی پشتبام ساختمانها بنا میشود، در واقع فضای سبزی ساخته دست بشر در بالاترین طبقه ساختمانهای مسکونی و تجاری است. این مناطق سرسبز که از پوشش گیاهی مختلفی تشکیل شدهاند به بهبود زیبایی ساختمان کمک میکنند.
روفگاردنها از دیرباز وجود داشتهاند. مردم در بینالنهرین باستان درختها و درختچههایی را در بالای معابد زیگورات پرورش دادهاند. در زمانهای قدیم در برخی از خانههای اروپایی سقفهایی پوشیده از چمن وجود داشت و در باغهای معلق بابل، یکی از عجایب هفتگانه جهان باستان، باغهایی طبقهبندی شده با پوشش گیاهی فراوان بوده است. تا قرن بیستم، داشتن یک باغ برروی پشتبام مساوی با مدرنیته و ثروت بود. در دهه 1970، اولین روفگاردنها ساخته شدند و انواع مختلف آن در خانهها و مؤسسات تجاری نصب شدند.
باتوجه به مناظر شهری امروزی که شلوغ است و فضای سبز کمی دارد، مالکان ساختمانهای مسکونی و معماران ساختمان، توسعه روفگاردنها را ترجیح میدهند. سؤال اینجاست که چه ایدههایی برای روفگاردن جهت ساختن یک سازه خاص ایدهآل هستند؟
روفگاردن و انواع آن
روفگاردنهای امروزی بسته به ویژگیها و اهدافشان به سه نوع اصلی طبقهبندی میشوند:
روفگاردن گسترده
نوعی روفگاردن کم زحمت است که محیط رشد سبک و ساده دارد. این نوع از روفگاردن با پوشش گیاهی آن شناخته میشود که اغلب محدود به سردهها، خزهها، علفها، گیاهان و گلهای کوچک، علفهای صحرایی و گیاهان گوشتی است.از آنجایی که عمق متوسط رشد آن حدود 7 تا 15 سانتیمتر است، نصب یک روفگاردن گسترده، آسانتر و مقرون به صرفهتر است و بهطور کلی برای نگهداری از گیاهان نیازی به سیستم آبیاری خاصی ندارد. برای مدیریت آب باران، این نوع روفگاردن برای سقفهای مسطح یا کم شیب و مقاومسازی شده ایدهآل است.
روفگاردن نیمه فشرده یا ترکیبی
دارای ترکیبی از روفگاردن های فشرده و گسترده است. با عمق متوسط رشد حدود 15 تا 30 سانتیمتر میزبان اکولوژی بسیار غنیتری میباشد. فضای سبز در این نوع از روفگاردن شامل گیاهان کوچک، چمنها، علفها، درختچههای کوچک و پوششهای خاکیست که هرزگاهی نیاز به آبیاری و نگهداری متوسطی دارند. طراحی روف گاردن و فضای سبز آن در این مورد پیچیدهتر است.
روفگاردن نیمه فشرده به نسبت روفگاردن گسترده، در نگهداری آب طوفان توانایی بیشتری دارد و درعینحال پتانسیل به نمایش گذاشتن یک نمای رسمی از روفگاردن را دارد. طراحی این روف گاردن، آن را برای مراکز مراقبت طولانی مدت از سالمندان، فضاهای بازی مهدکودک و مناطقی برای پیکنیک شهری ایدهآل میسازد.
روفگاردن فشرده
بیشتر از هر چیز دیگری معنی یک باغ برروی پشت بام یا پارک آسمان را دارد. این طراحی از روف گاردن با خاکهای عمیق مشخص میشود که عمق متوسط رشد آن بیش از 15 سانتیمتر است. انواع پوشش گیاهی را میتوان در روفگاردن فشرده پرورش داد، از جمله گیاهان کوچک و بزرگ، درختچهها، پوششهای خاکی و حتی درختهای کوچک.یک روفگاردن فشرده پتانسیل زیادی برای طراحیهای خلاقانه و تنوع زیستی دارد. این نوع روفگاردن از باغهای خانگی کوچک، زمینهای بازی، پارکهای بزرگ و حتی باغهای سبزیجات پشتیبانی میکند.
بسیار لذت بخش است که محصولات غذایی خود را بصورت اورگانیک در تراس یا سقف خانه خود پرورش دهید. اما نگهداری این نوع از باغ برروی پشت بام نیازمند مراقبتهای ویژه، نگهداری حرفهای و منظم و سیستم آبیاری پیشرفته است. این مسئله قابل درک است که وقتی ساختمانی دارای روفگاردن است، مراقبت و نگهداری باید بهطور منظم انجام شود، به خصوص اگر از نوع روفگاردن فشرده باشد. اما آیا این بدان معناست که داشتن روفگاردن میتواند پرهزینه باشد یا باعث نشت آب و آسیب به سازهها شود؟ جواب ما این است که در صورت استفاده از متخصصان این موضوع قابل بررسی و پیشگیری است. پرسیکا گاردن در این موضوع میتواند مشاور و طراحی و مجری خوبی برای روف گاردن شما باشد. با مطالعه مطلب روفگاردن و انواع آن می توانید اطلاعات اولیه را کسب کرده و برای گرفتن مشاوره تماس بگیرید.